Sok od višnje

Historija višnje

Križanjem slatke domaće trešnje i kiselijih vrsta nastala je – višnja. Ovo iznimno zdravo voće potječe iz zapadnog dijela Azije. Prije otprilike 2500 godina počinje se uzgajati u Grčkoj i Turskoj, a zahvaljujući Rimljanima koji su dobro poznavali njezina svojstva, višnja se proširila po Europi.

Višnja i zdravlje

Raste kao grmoliko stablo i ima manju krošnju od trešnje, a za njezinu atraktivnu boju zaslužan je antocijanin – biljni pigment te vrlo snažan antioksidans koji je najviše koncentriran u koži voća.
Višnja je bogat izvor minerala, pa tako sadrži: kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink i bakar. Može se pohvaliti i značajnijim količinama vitamina A, B6 i C te tiamina, riboflavina i niacina.
Razmišljali ste o sretnom i zdravom životu, ali vas uporno na tom putu koče blaži bolovi. Dosta vam je konzumiranja tableta poput aspirina i ibuprofena za svaku sitnicu – vrijeme je za višnju.
Dobre vijesti dolaze od Američkog društva hemičara koje navodi kako svega 20 višanja dnevno ili koncentrat višnje u toj količini ima isti učinak protiv boli. Višnja će doprinijeti u borbi protiv brojnih drugih stanja i bolesti poput:
Aktivnim sportašima i rekreativcima višnja će priuštiti brz oporavak od vježbanja te smanjiti štetu na mišićima koja nastaje uslijed izrabljivanja mišića do njihovog maksimuma.
Budući da višnja sadrži serotonin – supstancu koja smiruje organizam, lak san je zagarantiran.
Medicinski centar Sveučilišta Maryland potvrdio je djelotvornost prirodnog soka višnje u borbi s napadajima gihta. Giht je vrsta artritisa. Karakterizira ga nastajanje kristala urinske kiseline u zglobovima zbog nakupljanja previše mokraćne kiseline u tijelu. Svakodnevno konzumiranje soka od višnje tako bi za dva tjedna trebalo ublažiti iznimno bolne i neugodne simptome ove bolesti.

Kontaktirajte nas!

© Sušić Export 2019