Sok od jabuke

Historija jabuke

Jabuka je listopadno drvo iz porodice Rosaceae, poznato po svojim slatkim, jabučastim plodovima, istog naziva. Uzgaja se i udomaćena je širom svijeta, te je najviše uzgajana vrsta iz roda Malus. Ovo drvo je porijeklom iz Centralne Azije, gdje se i danas mogu naći njeni divlji preci. Jabuke su uzgajane hiljadama godina u Aziji i Evropi, a u Sjevernu Ameriku su je donijeli evropski doseljenici. One imaju religijski i mitološki značaj u mnogim kulturama, naročito nordijskoj i grčkoj kao i evropsko-kršćanskim tradicijama.
Drvo jabuke obično izraste vrlo visoko ako se uzgoji iz sjemena, a znatno manje ako se kalemi na korijen. Postoji više od 7.500 poznatih sorti jabuka, dajući vrlo široki raspon njenih željenih osobina. Različite sorte se uzgajaju zbog različitih ukusa i načina upotrebe, uključujući jabuke za kuhanje, spravljanje sokova i drugih prerađevina ili sirove za jelo. Domaće jabuke se obično razmnožavaju kalemljenjem, mada divlje vrlo lahko rastu i iz sjemena. Drvo i plod su vrlo otporni na brojne gljive, bakterije i plijesni, a koje se mogu obuzdavati brojnim organskim i neorganskim sredstvima.

Jabuka i zdravlje

Iako jabukama ne može da se izleči nijedna bolest, njihovim svakodnevnim konzumiranjem možete da sprečite pojavu mnogih zdravstvenih problema. Jabuka koju nazivaju i kraljicom voća, prava je mala riznica sastojaka koji pozitivno utiču na naš organizam, dijetalnih vlakana, vitamina C, A, E, B1, B2, B6, beta-karotena, minerala, kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma i gvožđa. Zahvaljujući velikom procentu ugljenih hidrata, posebno fruktozi i glukozi, jabuka snabdeva organizam energijom, sprečava umor i gubitak koncentracije.
Sok od jabuke može zaštititi od propadanja stanice u mozgu odgovorne za memoriju, odnosno smanjiti gubitak pamćenja koji se veže uz starenje, zaključak je istraživanja stručnjaka s Univerisity of Massachusetts provedenog na laboratorijskim miševima. Stručnjaci vjeruju da su dobiveni rezultati direktno povezani s bogatstvom antioksidativnih sastojaka kojih ima u koncentriranom soku od jabuke.
Ova studija zapravo je samo jedna u nizu koja pokazuje da svakodnevno konzumiranje jabuka i soka od jabuka, naravno uz uravnoteženu prehranu, može zaštititi mozak od oksidativnog stresa.
Takođe, sok od jabuke značajno smanjuje rizik od dobijanja srčanih bolesti, nivo lošeg holesterola, rizik od pojave astme i bolesti bubrega i jetre, zahvaljujući kalijumu podstiče izlučivanje suvišne tečnosti iz organizma zbog čega je odličan za mršavljenje, odličan je i za osobe koje boluju od artritisa i reumatizma, poboljšava funkcionisanje i zdravlje creva sprečavajući pojavu zatvora, poboljšava varenje i eliminiše štetne materije iz organizma, a sadrži i antioksidanse koji mogu da spreče pojavu raka.
Stručnjaci tvrde da dvije čaše soka od jabuke dnevno, umanjuju mogućnost razvoja senilnosti i Alzheimerove bolesti. U slučaju da imate probavne smetnje, pijte sok od jabuke. Topiva i netopiva vlakna iz jabuke pomažu u regulaciji probave. Taninska kiselina koja je jedan od sastojaka jabuke, pospješuje rad metabolizma i sprječava taloženje masnoće u jetri. Budući da u sebi sadrži mnogo kalija, sok od jabuke pospješuje eliminiranje tekućine iz organizma.

Kontaktirajte nas!

© Sušić Export 2019